Forskningsprosjekt om arvelig katarakt

PC020536 2

I samarbeid med Norsk Kennel Klubb, Veterinærhøgskolen og Norsk Myndeklubb, har Italiensk Mynde som rase, vært heldig å få bli med på et forskningsprosjekt om arvelig katarakt. Prosjektet har allerede pågått i noen år hos Norsk Buhund, samt at flere andre raser i dag er invitert til å bli med. Prosjektet handler om å finne DNA for arvelig katarakt og utvikle en gentest for de rasene som er med i prosjektet. DNA-test for arvelig katarakt finnes allerede på flere raser. Hensikten med slike DNA-tester er å kunne bruke flest mulig individer i avl uten å risikere sykdom hos avkom. Det vil si å ikke ekskludere hunder fra avl, men å inkludere flest mulig på en trygg måte.

Vi håper så mange som mulig vil bidra med å øyelyse hundene sine og sende inn DNA-prøver. Det vi trenger aller mest er hunder som er øyelyst over 7 år, men alle er hjertelig velkommen til å bidra. Alle prøver behandles konfidensielt av forskerne ved NMBU. 

Vi vil bare minne om at Italiensk Mynde er å betegne som en relativt frisk rase og at en hund er mer enn bare øyne. I avlsarbeid bør en ha minst like stort fokus på de egenskapene man har mulighet til å vurdere hos yngre hunder.

Skjema for innsendelse av prøve >>
Infoskriv om kataraktprosjektet >>

NMK på Facebook

fb nmk

NMK Trøndelag på Facebook

fb nmk